Заявление за участие в изборите на 23 октомври 2011

Уважаеми приятели,

Народното събрание насрочи изборите за Президент и Вицепрезидент на Р. България на 23 октомври тази година.
Съгласно чл. 44 ал. 2 и чл. 74 ал.4 т. 2 от приетия наскоро Изборен кодекс, за откриване на избирателна секция извън населените места с дипломатическо представителство са необходими поне 100 заявления. Mнозина от вас си спомнят колко трудно беше да се съберат тези заявления през 2009. За съжаление, Изборният кодекс не само че не облекчи процедурата по откриване на избирателни секции в чужбина, но въведе редица промени, в т.ч. в сроковете за подаване на заявления, с които де факто се затруднява гласуването на българските граждани живеещи в чужбина. Беше въведен и краен срок от 70 дни преди датата на изборите ( т.е. 13 август !! ) за искане на изрично разрешение от съответната приемаща страна.
Пълният текст наРЕШЕНИЕ на ЦИК № 41-ПВ, София, 29.07.2011

ОТНОСНО:  условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната; образуване на избирателните секции, съставяне и изготвяне на избирателните списъци за избиране на президент и вицепрезидент на републиката на 23 октомври 2011 г.

ще намерите тук.


Как да подам заявление ?

Заявлението ще намерите тук във формат word или pdf.

– по мейла : попълнете заявлението на компютъра (или на ръка), отпечатете го, подпишете се, сканирайте попълненото и подписано заявление и го изпратете по мейла на Консула
– по пощата : попълнете на компютъра (или на ръка), отпечатете, подпишете се и го изпратете на Консула

Краен срок за получаване на заявленията в дипломатическите представителства : 27 Септември 2011

Mоля, информирайте вашите близки и познати. Не разчитайте на нашите дипломатически представителства, защото няма гаранция, че вашето заявление ще бъде получено и преброено. Организирайте собствен инициативен комитет за провеждане на изборите!

Кой не желае, българите да гласуват в чужбина? Почти всеки от нас си е задавал този въпрос. На вашето внимание  автентичен запис правен в Народното събрание при гласуването на Изборния Кодекс:

От видео-записа разбираме, че заявленията за гласуване могат да се подават по Интернет на сайта на съответното консулско или дипломатическо представителство.

Следва аудиозапис на интервю по БНР България посветено на гласуването в чужбина (8 юли 2011). С участието на представители на Времените обществени съвети на българите в чужбина и Бисер Троянов, говорител на ЦИК. Стефан Манов задава въпроси от името на Временните обществени съвети на българите в чужбина:

А тук ще чуете отговорите на Искра Фидосова:
Разбираме, че заявленията следва да се подпишат саморъчно, сканират  и изпратят до съответното консулско представителство. Самата Искра Фидосова сканирала документи всеки ден, което и отнемало по няколко секунди.

2 Responses to Заявление за участие в изборите на 23 октомври 2011

  1. Христо каза:

    Mдаа, да видим сега ЦИК ще се съобрази ли с това, което казва законодателят.

    защото до момента ЦИК не е приела решение за това как конкретно ще се подават електронни заявления, нито е създадена специална за целта интернет страница, с което на практика електронната заявка не може да се осъществи. съществува риск дипломатическите представители по места да откажат да вземат предвид подадени по електронен начин (примено по мейла) заявления без саморъчен подпис.

  2. Lubomir Gavrilov каза:

    Според вчерашното интервю с Бисер Трояновhttp://www.eurochicago.com/2011/07/studio-politika-za-izborniya-kodeks/, говорител на ЦИК, те ще публикуват методиката 70 дни преди изборите и там ще отговорят (или не) на нашето искане за Интернет сайт. Дано не свърши като с Интернет гласуването на Искра Фидосова.

Вашият коментар