Нужен ли е „Закон за българите в чужбина“?

Хоризонт – събота 150, 26 ноември 2011

Нужен ли е „Закон за българите в чужбина“ – интервю с проф. Любомир Гаврилов, координатор на Преходния обществен съвет на българите във Франция, Д-р Асен Асенов – председател на Центъра на българската общност във Вашингтон и с Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и вносител на проекта.

Според проф. Любомир Гаврилов, който е координатор на Преходния обществен съвет на българите във Франция и преподавател в университета във френския град Тулуза,  най-важният въпрос – за институционалното представяне на българите в чужбина, не се решава. Хвърля се прах в очите. Сложено е едно заглавие, че има представителство на българите и българските общности в чужбина, а всъщност няма никакво представителство. Ако може с една дума да обобщим какво искаме – това е думата избори. Искаме българите в чужбина да излъчват чрез избори, не по друг начин, свои представители, които да си говорят с Агенцията за българите в чужбина, с министъра на външните работи, с Цецка Цачева и с всички държавни институции. Това е един сложен закон, който не може да се импровизира за една нощ, както си мислят в Агенцията за българите в чужбина. Те предлагат да се избере национален съвет от 15 човека, но ще го избират организациите на българите по света. Значи, че самите българи в чужбина няма да могат да избират своите представители и при това положение те няма да се интересуват от тях и цялата инициатива ще бъде компрометирана в техните очи.

Д-р Асен Асенов – председател на Центъра на българската общност във Вашингтон, също изказа мнение по темата: Моето усещане е, че този документ има в голяма степен пожелателен характер. Твърде съм скептичен, че българската държава в този момент има средства, за да осъществи такава широкомащабна политика на работа с българите в чужбина.

А ето и мнението на председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов :Законът за българите в чужбина е необходим, за да въведе ред в принципите, правата и общите положения на нормативната уредба за българите в чужбина.
Коментарите по темата може да чуете в звуковите файлове.

проф. Любомир Гаврилов, пред Еврочикаго, 27 ноември 2011

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: