Избирателни секции в чужбина – преди и сега : открийте разликите

Вносителите на Изборния кодекс, неколкократно са заявявали и пред Народното събрание (което гласува Кодекса) и пред медиите, че за пръв път процедурата по подаване на заявления за гласуване и съответно за откриване на изборни  секции   в чужбина се улеснява:


за първи път облекчихме процедурата, по Интернет, електронно, дистанционно, тези български граждани които живеят в чужбина трябва да направят едно единствено усилие, да седнат пред компютъра да попълнят бланката и в рамките на секунди да я изпратятдо съответното дипломатическо или консулско представителство (ръкопляскания)

Забележете, колеги, не само че облекчаваме българите в чужбина : досега трябваше да го пишат лично само на хартия и да се носи. Недостатъкът беше, че едно лице можеше да изработи фалшиви „n“ на брой 100 такива заявления и да ги депозира, за да се разкрие секция. Сега ги облекчаваме, като казваме, че седейки на работното място или от в къщи, електронно, дистанционно по интернет могат да пуснат това заявление.

из изказване на г-жа Искра Фидосова, председател на Правната комисия и вносител на Изборния кодекс,  на пленарно заседание на Народното събрание на 2 юни 2011 (видео-запис тук)

Нека читателите сами преценят, дали обясненията на вносителя на Изборния кодекс пред народните представители  отговарят на истината.

Избирателни секции в чужбина – преди и сега : открийте разликите

занимателна задача за депутати и председатели на правни комисии

Любомир Гаврилов – председател СИК Тулуза 2009

Стефан Mанов – секретар СИК Тулуза 2009

ЗИНП 2009, отменен

http://www.cik2009.bg/documents/zakon_ns_2009.pdf

Чл. 41 ал. 8 Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в чужбина образуват избирателни секции:

1. в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство; (откриват се автоматично, няма изискване за мин. брой избиратели – бел. СM)

2. в населените места извън т. 1 – при наличие на не по-малко от 100 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват не по-късно от 20 дни преди изборния ден в писмена форма чрез саморъчно подписано заявление – подадено лично, чрез писмо или в електронна форма до посолството на Република България или консулската служба за съответната държава; в заявлението се посочват трите имена по паспорт, лична карта или военна карта на избирателя, заявил желание да гласува, единният граждански номер, адрес на пребиваване в съответната държава, както и постоянният адрес на лицето в Република България; (….)

3. по тяхна преценка.

Изборен кодекс , обн. бр 9 ДВ 2011

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135715515

Чл. 44 ал. (2) Български гражданин, който желае да гласува, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично, чрез писмо или в електронна форма до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. В заявлението избирателят посочва имената си по паспорт, лична карта или военна карта, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува. В едно заявление може да е вписано само едно лице. (….)

Чл. 74 ал. (4) Избирателните секции по ал. 1 се образуват:

1. в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 25 дни преди изборния ден;

2. извън т. 1 – при наличие на съгласие от приемащата държава и за не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 25 дни преди изборния ден; при произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България такива секции се образуват само в държави – членки на Европейския съюз.

Чл. 74 ал. (3) разкриването на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства – само когато законодателството на приемащата държава изрично допуска това;

А ето и тълкуването на ЦИК,

РЕШЕНИЕ
№ 41-ПВР
София, 29.07.2011

ОТНОСНО:  условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната; образуване на избирателните секции, съставяне и изготвяне на избирателните списъци за избиране на президент и вицепрезидент на републиката на 23 октомври 2011 г.

13. В заявлението избирателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува.
14. Всеки желаещ да гласува избирател подава отделно заявление, което подписва саморъчно.
15. Заявлението се подава лично от избирателя до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава или се изпраща чрез писмо.
16. Сканирано изображение на саморъчно подписаното заявление може да бъде изпратено в електронна форма на е-mail адреса на българското дипломатическо или консулско представителство на файл в pdf -формат.

Т.е. процедурата за подаване на заявление по мейл е идентична, с процедурата разписана в Изборния закон от 2009 г. На лъжата краката са къси, г-жо ФИДОСОВА!

Реклами

One Response to Избирателни секции в чужбина – преди и сега : открийте разликите

  1. Lubomir Gavrilov каза:

    https://www.cik.bg/register
    dojivqhme! електронно подаване на заявления в ЦИК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: