Отворено писмо до Г-н Mартин Димитров Г-н Иван Костов, Съпредседатели на Парламентарната група на Синята коалиция

21 октомври 2010

Отворено писмо до

Г-н Mартин Димитров
Г-н Иван Костов
Съпредседатели на Парламентарната група на Синята коалиция
Народно събрание на Република България

Уважаеми г-н Димитров,
Уважаеми г-н Костов,

Като неправителствена организация, защитаваща конституционното право на вот на българските граждани живеещи в чужбина, „Гласуване без граници“ следи с подчертан интерес процеса на подготовка на ново изборно законодателство и позициите на парламентарно представените политически партии по гласуването в чужбина, интернет гласуването и избирателната система.

Със задоволство отбелязваме, че редица предложения, които „Гласуване без граници“ внесе във Временната парламентарна комисия за изработване на изборен кодекс, са съпосочни с предложения на Синята коалиция и срещат подкрепа.

Изразената от Синята коалиция подкрепа за създаване на избирателен район, условно наречен „чужбина“, в който българите зад граница да могат да гласуват за кандидатски листи, включително с преференциален вот, така както избирателите в страната, е смела политическа позиция, която ние приветстваме. Очакваме от Синята коалиция да я защити в пленарна зала.

Приветстваме и постоянството, с което Синята коалиция поддържа интернет гласуването и се надяваме, че най-накрая, след толкова години изчакване, то ще стане реалност на Избори 2011. За неговия успех, важно е то да бъде технически организирано по начин, който да осигури опростено получаване на индивидуалните кодове от българите в чужбина и разбира се, да гарантира сигурността на вота. Ограничаването на пилотния проект само до група избиратели, живеещи постоянно в България, каквито са някои от предложенията, ще е лош сигнал към сънародниците ни зад граница.

С огорчение и тревога обаче посрещаме позицията на Синята коалиция, отразена в доклада и в стенограмата от заключителното заседание на Временната комисия, за лишаване на българските граждани живеещи в чужбина от възможността да гласуват в избирателни секции извън дипломатическите представителства.

Най-напред с огорчение, защото през последните двадесет години нашите сънародници, живеещи в Европа, Америка и Австралия, неотклонно са подкрепяли с гласа си демократичните сили. На Избори 2009, Синята коалиция получи над 9000 гласа зад граница, повечето от които подадени в секции извън дипломатическите представителства. Изразен в проценти от общия брой гласували в Европа, Америка и Австралия (15,2%), резултатът на Синята коалиция в чужбина е над два пъти по-добър от този в страната. В чужбина СК печели повече гласове отколкото в 21 от 31 области в страната, сред които София-област, Русе, Добрич, Пазарджик, Велико Търново, Шумен, Видин, Габрово и т.н. И не на последно място, гласовете от чужбина са допринесли за получаването на 1 допълнителен мандат за Синята коалиция.

С тревога, след това, защото фактическото ограничаване на избирателните права на българските граждани не би трябвало да е в програмата на една дясна коалиция, членка на ЕНП. Подобна политика не се вписва в българската демократична традиция от последните двадесет години, чиито осношен двигател бяха и остават десните партии в България. В частност то е и контрапродуктивно, защото ще насърчи трансграничния изборен туризъм от някои съседни на България държави с компактни и добре организирани групи от избиратели, без да реши проблема с контролирания вот. Повишаването на избирателната активност, в страната и в чужбина, е най-сигурният начин да се обезсмислят и неутрализират порочните практики на купуване на гласове, контролиран и корпоративен вот. Докато интернет гласуването не стане широко разпространена практика, само откриването на достатъчен брой физически секции в чужбина, включитело извън градовете с дипломатически представителства, ще гарантира възможността на географски разпръснатите български общности в големите европейски страни, САЩ, Австралия и др. да могат да упражнят своето конституционно право на вот. Това трябва да става по облекчен начин  – при наличието на двадесет избиратели, заявили желанието си за това.
За гарантиране на честността на вота в чужбина, законодателят трябва да насърчи и изпълнителната власт да обезпечи участието на състезаващите се политическите партии, на представители на държавата и на гражданското общество в организирането и провеждането на изборите при стриктно регламентиране на изборния процес.

Българската Конституция признава равни права на всички български граждани, където и да се намират. Броени месеци преди президентските избори, българските граждани в чужбина следят отблизо дебатите по изборния закон. Последователността на десните формации в защита на свободни, честни и демократични избори в последните двадесет години ни дава легитимна надежда, че Синята коалиция ще подкрепи в пленарна зала възможността за реално осъществяване на правото на глас на над милион български избиратели, живеещи извън пределите на страната и правото им да гласуват за кандидатски листи, включително с преференциален вот, така както избирателите в страната.

Фондация
„ГЛАСУВАНЕ БЕЗ ГРАНИЦИ”

гр. София BG 1301, ул. „Лавеле” N.8, тел. ++359 888 512 380

Реклами

4 Responses to Отворено писмо до Г-н Mартин Димитров Г-н Иван Костов, Съпредседатели на Парламентарната група на Синята коалиция

 1. […] техни представители в парламента. Ето тук ще намерите отвореното писмо на „Гласуване без граници“ по […]

 2. чочо каза:

  Елате и си гласувайте у дома!Напускайки страната ,вие всички плащате данъци в други държави и най-малко вие сте в правото си да настоявате за каквото и да е било.

 3. Lubomir Gavrilov каза:

  Уважаеми чочо, мечтата на всеки български емигрант е да се върне в Отечеството. Ние не сме напуснали доброволно, нямахме просто избор. Един старши научен сътрудник 2 степен в БАН получава чисто по-малко от 500 (петстотин) български лева на месец. Това е срамно! Особено ако сравним със заплатата на бодигардовете на Доган (държавни служители също).

  Относно данъците които плащаме или не плащаме, ще ви кажа следното. По официални данни на Българска Народна Банка, емигрантите внасят (чрез банкови преводи) между 2 и 4% от брутния вътрешен продукт на България. Редно е българските емигранти да получат поне 2-4% процента от местата в Народното събрание, т.е. между 5 и 10 депутатски места.

 4. RoujkaBG каза:

  Уважаеми Чочо,
  явно не сте информиран достатъчно, но всеки български гражданин независимо къде се намира по света е подложен на двойно данъчно заплащане. В страната, в която работи и в България, ако притежава недвижима собственост. Кой мислиш, че ми плаща данък сгради и данък смет? Още нещо, от 20г не живея в България, но според дълбоко несправедливият закон за енергетиката съм абонат, потребител и длъжник на „Топлофикация“ без никога да съм ползвала парно и топла вода.Т.е. аз живея в чужбина, не ползвам парно, но плащам, за да се топлите Вие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: