„За“ и „Против“ поправките в изборното законодателство : online discussion 20 september Информационна агенция КРОСС

БЪЛГАРИЯ НОВИНИ И СЪБИТИЯ
„За“ и „против“ поправките в изборното законодателство Запази като PDF Версия за печат E-mail
/ Последна редакция: 11:20 /
20 септември 2010 06:21
cross_logo

„За“ и „Против“ поправките в изборното законодателство

Публикувано Преди 2 часа от Информационна агенция КРОСС

Променено: Преди 1 час

Здравейте читатели и гости на онлайн дискусията „За и против промените” в изборното законодателство!

Проектозаконът ще бъде внесен в най-скоро време в парламента за разглеждане на първо четене, което ни подтикна да чуем мнението за промените както на българите в страната, така и на българите в чужбина, а също така и този на политиците и институциите.

Полезно ли е Интернет гласуването при избори, подобно на други държави и ще улесни ли то българския гражданин в страната и извън нея? Необходимо ли е за това гласуващите да притежават електронен подпис? Ще даде ли това гласуване възможност за фалшифициране на гласове или ще улесни гражданите?

Трябва ли българските граждани, имащи и друго гражданство, да получат правото да бъдат избирани за народни представители, както повелява Чл. 6 от Лисабонския Договор?

След приемането на страната ни в ЕС, чужди граждани могат да са кметове в България и дори български евродепутати. Подкрепяте ли чл.65.(1) от Конституцията „За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство“?

Трябва ли българските граждани в чужбина да имат право да гласуват само в посолствата и консулствата ни или това може да стане и на други места?

Очакваме тези и други въпроси да дискутиратe на интернет страницата на Информационна агенция КРОСС .

Информационна агенция КРОСС желае ползотворна дискусия на всички участници в нея.

Дискусия по темата            Обнови

Публикувано Преди 2 минути от Калина Петрова

Скъпи читатели,
Благодарим за активното ви участие в дискусията. Информационна агенция КРОСС намира темата за значима и ще продължи да ви информира за нея. Благодари и на всички наши политици, които се ангажираха и взеха участие. Тяхното мнение беше важно да се чуе.
Вашата информационна агенция КРОСС! Бъди инфо!

Публикувано Преди 3 минути от Martina, Koeln, studentka

Mnogo se nadjavam, che shte razreshat glasuvane po internet.

Публикувано Преди 5 минути от Kolew, Oesterreich

Prav e g-n Panchungov! Osnovnijat problem e izbiratelnite spisatzi. Tozi problem trjabva da se reshi. Sashto taka ne vizdam problem bulgari s dvojno grazdanstvo da mogat da badat izbirani! Sreshtu tova mogat da badat samo nazionalistite

Публикувано Преди 9 минути от Христо Панчугов

Заместник главен секретар СДС

Въпреки, че приветстваме идеята залегнала в основата на обобщаване на изборното законодателство, ние имаме няколко основни притеснения.
По време на дискусията тук забелязвам, че никой не споменава за един от основните проблеми при провеждането на изборите в България – съставянето на избирателните списъци. Към този момент тази дейност се извършва от ГРАО по критерии зададени от ЦИК. Тази дейност е абсолютно непрозрачна и няма възможност за контрол на това какво реално се подава от ГРАО. За целта ние предложихме създаването на постоянна администрация към ЦИК и делегирането и на права, позволяващи изчистването на избирателните списъци от така наречените „мъртви души“.
Ние категорично не разбираме отхвърлянето на идеята за въвеждане на машинна форма на гласуване.
Подобна практика ще разреши няколко проблема едновременно. Ще се намали възможността за предварително попълнени бюлетини. Ще се премахне фалшифицирането на изборни протоколи и манипулативност при броенето на бюлетини, тъй като гласуването ще се отчита в реално време на централен сървър. Ще се намалят разходите по отпечатване на бюлетини, и за съставяне на СИК.
Ще се улесни гласуването от друго място. Да не говорим, че по този начин се губи смисъла от корпоративния вот, тъй като реално никой не може да провери в конкретна секция колко гласа са получени (резултатите ще са обобщени). Също така, машините могат да улеснят провеждането на местни допитвания до гражданите и референдуми.
Аргументите срещу подобна практика за нас са изключително манипулативни и лишени от смисъл. Най-вече притеснението, че българсите граждани нямало да се справят с технологията. Това съпътства всяко нововъведение от началото на прехода. До сега свидетелство за това ние не си спомняме да е имало.
Също така не разбирам и аргументите срещу електронното гласуване. Да сигурно е възможно да се манипулира вота,но за да се предотврати това в Естония е дадена възможност да се гласува неограничен брой пъти, включително и накрая да упражниш правото си на глас в избирателна секция. Така реално се губи смисъла накой да събира идентификационни кодове.
Възможност за гарантиране на подобен тип избори има. Въпросът все пак е дали искаме да направим така, че порочните практики от изборите до сега да бъдат ограничени и премахнати или не.
Ние знаем, че стоим зад първата възможност. За останалите е видно…
А така и не разбрахме какво стана с анализа на тестовото гласуване от предните избори…

Публикувано Преди 13 минути от Мирослав Павлов, Пловдив

Най-важното според мен е да побързат със закона!!! После ще се оправдават, че не им е стигнало времето.

Публикувано Преди 15 минути от Андрей Ковачев, ПП Зелени

Мисля, че гласуването по Интернет е по важно за българите в чужбина. За родната БГ територия за да се разсеят опасенията за по лесно купуване на гласове, подвиг ще бъде да се въведат апаратите за гласуване. А там може да се установи железен контрол. А разходите за гласуване си падат драстично и можеш да гласуваш от коя да е точка на на страната. Само трябва да си носиш личната карта или шофьорската книжка. Кеф.

Публикувано Преди 21 минути от Продан от Виена

Не са страшни хакерите в интернет. По-старшни са политическите хакери!!!

Публикувано Преди 22 минути от Шишманова

Мойта баба със сигурност ще гласува в Интернет! Те българските баби така се отракаха по време на разговорите с внуците по скайпа, че изобщо не се съмнявам в тях!

Публикувано Преди 25 минути от palazova, Oslo

Nadjavam se Cross da prodalzi i v badeshte tazi diskusia. S pozdrav ot Oslo.

Публикувано Преди 25 минути от .Русеборн/Стокхолм

Марин Русеборн- от управлението на местното дружество “Другата Балгариа“-Швециа.

Госпожи, Господа. Използваме този форум да изразим очарованието ни от активното ви участие в него. Благодарим ви и за подкрепата ви на идеите на нашата партиа “Другата Балгариа“.

Една от тех-както знаете- е за равни права на всички от нашата страна, независимо каде в света пребивават в момента. Нашата партиа координира с личности вешти в политически живот у нас и в чужбина и използва мнението им като основа за партииниа ни манифест.

Една сѕрдечна идеа е гласоподаването чрез Интернет. Искаме да убедим всичи неуверени: Могат ли шведите, а и всички скандинавци, МОЖЕМ И НИЕ. Ние сме наследниците на праблгарите, заветниците на Кирил и Методии, деца на Паисии… Постепенно изчезва думата “корупциа“ от нашиа вокабулер.

Tack för ordet.

Публикувано Преди 25 минути от Активист

Изборната система е много удобна вратичка да си вкараш повече депутати или да удариш опонентите. Много ясно, че българите в чужбина трябва да гласуват и да бъдат избирани за депутати у нас, ама не това е целият проблем. Защото те излъчват едва няколко от всички мандати и защото после гласовете им потъват в прашни канцеларии. Видяхте какво стана на предишните избори. И колко машинации имаше. Точно за тях.
Електронното гласува няма да проработи, според мен, поради една проста причина. Не сме дорасли. И баба ми няма да гласува по интернет, нито пък аз, за да не ми крадат после данните. Изобщо няма да го направя.
Това е малкият пръст на дългата ръка на изборите. Важно е на какъв принцип се разпределят гласовете, защото това по-горе е само как да ги увеличим.

Публикувано Преди 27 минути от Андрей Ковачев, ПП Зелени

Освен присъствие е нужно и обществено мнение. Не е лесно например да се застъпваш за премахване на прага за влизане в парламента и да се застъпваш за по-голямо политическо разнообразие, когато пропагандата силно е набила в главите обратната теза. Почти всяка „сериозна“ партия сега бяга от темата за да не бъде обвинена в слабост. Ако някой не се прецака да говори за това обаче нещата никога няма да се нормализират и ние ще гравитираме около „демокрации“ като Русия или Турция. Та някоя непредставена в парламента партия има шанса да начене темата – а дали след това ще си спомнят кой първия я е повдигнал е друг въпрос.

Публикувано Преди 29 минути от Любомир Гаврилов, Франция

аз също ви напускам, благодаря за интересната дискусия

Публикувано Преди 30 минути от petrov, paris

Men me interesuwa i imnenieto na DPS?

Публикувано Преди 31 минути от Любомир Гаврилов, Франция

Отбележете, че ДСБ са по-радикални и от Атака, които казват : ако е в ЕС, все пак може да се гласува извън дипломатически представителства.

Публикувано Преди 32 минути от Любомир Гаврилов, Франция

Мога да ви кажа защо СК, няма представител на тази дискусия. Ето становището на Синята Коалиция, изразено от Екатерина Михайлова (ДСБ)
„ние настояваме изборни секции да бъдат откривани само в посолствата и консулствата на България извън страната“

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=337&id=1786

Публикувано Преди 34 минути от Другата България

Г-н Гаврилов, ние също очакваме да чуем гласа на всички политически сили….???

Публикувано Преди 35 минути от Любомир Гаврилов, Франция

Въпрос към всички : Има ли представител на Синята Коалиция ?

Публикувано Преди 37 минути от Другата България

До Еврочикаго: Привет, приятели.Заедно ще успеем, силата на капката вода не е в нейната твърдост, а в нейното постоянство.

Публикувано Преди 37 минути от Любомир Гаврилов, Франция

blagodarim za vnimanieto, g-n Mihalevski

Публикувано Преди 38 минути от Любомир Гаврилов, Франция

Г-н Михалевски е прав, че има и други важни теми за гласуването в чужбина. Защо не можем да гласуваме за кандидатски листи с имена на кандидати. Защо не гласувахме за мажоритарни кандидати (както в България през 2009). Не се ли нарушава Конституцията ? Нали сме с „равни“ права ?

Публикувано Преди 38 минути от Другата България

Г-н Михалевски, благодарим за участието, ще наблюсаваме как ще гласувате.

Публикувано Преди 39 минути от Другата България

Г-н Ковачев, имате право. За промяна е необходимо политическо присъствие

Публикувано Преди 39 минути от Димчо Михалевски

Колеги ,малага ми се да напусна дискусията. за мен беше полезна. Успех на всички!:)

Публикувано Преди 39 минути от Димчо Михалевски

Колеги ,малага ми се да напусна дискусията. за мен беше полезна. Успех на всички!:)

Публикувано Преди 40 минути от Димчо Михалевски

До Другата България: явно има някакво неразбиране – ние сме търдо за да се даде възможност за електронно галсуване навсякъде по света и в България. Единствено трябва да сме сигурни в честността на вота и това в по-голяма степен се отнася за България:)

Публикувано Преди 41 минути от Любомир Гаврилов, Франция

Ето тук е анкетата на Еврочикаго
http://www.eurochicago.com/2010/06/izbornoto-ni-zakonodatelstvo-i-balgarite-zad-granitsa-obzor/
/>Има подобна анкета на в-к Капитал, с почти същия резултат. Броя на учатниците в двете анкети, около 700. Може би някоя партия ще се заинтересува ?

Публикувано Преди 41 минути от Другата България

Г-н Пенев, ако искате европейски закони, ви трябват европейски хора в българския парламент, или най- малкото хора, пребивавали достатъчно, за да опознаят европейските нрави. Пътят към Европа минава през Европа.

Публикувано Преди 42 минути от Андрей Ковачев, ПП Зелени

Най-сериозните проблеми на изборната система в България е дискриминацията спрямо непарламентарните партии на всички нива. Дискриминация, която се извършва чрез множество малки дискриминационни нормички, но сумирано дават сегашния резултат – силова защита срещу реална политическа и предизборна битка между идеи и аргументи. За съжаление сегашния предложен кодекс бетонира повечето от тези практики.
Примери:
Неравнопоставеността на партиите в медиите.
Възможността предизборната реклама да е търговия и да се заплаща (в доста страни това въобще е забранено и е позволено единствено организиране ан равнопоставени дебати между опонентите и конкурентите).
Финансовия ценз.
Неясните правила за регистрация и за обявяване/обжалване решенията на ЦИК и другите комисии.
Административния произвол – отново изборнитре книжа не са постоянни и се обявяват преди изборите.
И други подобни.
Аналогично е нежеланието да се допуска пряко влияние на гражданите. Отношението към преференциалните прагове еволюира от нисък праг към висок, само и само да могат партиите да редят листите, а префернциалното гласуване е изклюено от местните избори за да продължи търговията с листи.
И така нататък. И така нататък. Докога ли ще сме в покрайнините на демокрацията.

Публикувано Преди 42 минути от Димчо Михалевски

Все пак , колеги си мисля, че има и друга сериозна проблематика в изборния кодекс, освен безспорно важния въпрос за електронното гласуване!

Публикувано Преди 43 минути от Даниел Стефанов

до Другата България
На местни избори има вече такива успешнш опити.

Публикувано Преди 43 минути от Другата България

Г-н Михалевски, не знам какви са вашите аргументи, но ети ги нашите: само на територията на щата Илинойс живеят над 150 хиляди българи, а на територията на Атина- 100 хиляди, което е равно на броя избиратели в районите Видин, Монтана, Лом.

Публикувано Преди 44 минути от Димчо Михалевски

Г-н гавраилов, точно това мисля, че се направи:)

Публикувано Преди 44 минути от Димчо Михалевски

„Обсъждахме“ ,а не ‘осъждахме“ 🙂

Публикувано Преди 44 минути от Пенев

Трябва да има интернет гласуване , разбира се ,че гласуващите трябва да имат електронен подпис . Ако имат електронен подпис манипулацията ще е малка . разбира се ,че това ще есъщо форма за манипулация , но отклонението няма да е повече от 3-4 % . То и сега си го има .Не е необходимо граждани работещи и живеещи в чужбина да се избират за народни представители .Да всички чужди граждани имат право да гласуват за всички органи на власта и живеещи в България да бъдат избирани на всички статуси .Всички граждани на Републиката имат право да гласуват само в посолствата или по интернет , ако имат електронен подпис.

Публикувано Преди 45 минути от Другата България

Г-н Стефанов,отлично,личи, че знаете основните европейски насоки, но на практика това е невъзможно при съществуващата рестрикция на чл.65

Публикувано Преди 45 минути от Димчо Михалевски

До Другата България : широко осъждахме въпроса за окрипнаването на МИР от 31 на 20. Достигнахме до консенсус, че за сега това не е удачно. Аргументите против преобладават, над тези които са за.

Публикувано Преди 45 минути от Любомир Гаврилов, Франция

Г-н Михалев, нека не проявяваме наивност. Сигурността на Интернет гласуването си е цяла наука, също както и сигурността на Интернет банкирането. Вече над 15 години специалистите работят по тези въпроси и съвременните платформи за интернет гласуване вече са достигнали своята зрелост. Вие можете да изискате всички възможни форми на одит на този сложен процес.
Бъдете сигурни че ще ги получите. Това са „гаранциите“ за които говорим.

Публикувано Преди 46 минути от Vilmar, Danmark

Vizte anketata na Cross kakvo pokazva: http://www.cross-bg.net/component/poll/269-za-ili-protiv-narodni-predstaviteli-s-dvoino-grazhdanstvo

Публикувано Преди 46 минути от Другата България

Г- Михалевски, електронното гласуване обслужва 3,5 млн. българи в чужбина и намалява разходите с две трети. Ето това е революционното.

Публикувано Преди 47 минути от Димчо Михалевски

уважаеми колеги от дискусията, ще Ви помоля ,ако имате въпрос към мен да ми го зададете, защото след 15,00 часа нама да мога да остана в дискусията:)

Публикувано Преди 47 минути от Даниел Стефанов

В интерес на истината, ЕК вече насърчава гражданите на ЕС да гласуват там, където живеят, ако са от друга държава на ЕС по произход.

Публикувано Преди 47 минути от Другата България

Г-н Гаврилов, в предложенията, направени от партия „Другата България“ СМЕ ПРЕДЛОЖИЛИ ОПЦИЯТА за окрупняването на районите на 20 и обособяването на самостоятелен избирателен район- 21.Това ще даде равнопоставеност на вота от чужбина с този от България.В момента, сме в абсурдната ситуация, че гласовете от чужбина имат само допълващ характер, а не уссатват в прекия избор, което е на-малкото е противоконституционно.

Публикувано Преди 50 минути от Димчо Михалевски

Извинявам се, но все пак аз мисля , че „състезанието кой е по-по-най “ не основното в тази тематика. Още повече, като човек работил усърдно в тази комисия, кое мислите ,че е революционното. Може би това , че над 3 500 села с под 350 жители вече няма да могат да си избират кмет, а ще им го назначават.

Публикувано Преди 50 минути от Димчо Михалевски

Извинявам се, но все пак аз мисля , че „състезанието кой е по-по-най “ не основното в тази тематика. Още повече, като човек работил усърдно в тази комисия, кое мислите ,че е революционното. Може би това , че над 3 500 села с под 350 жители вече няма да могат да си избират кмет, а ще им го назначават.

Публикувано Преди 50 минути от Любомир Гаврилов, Франция

Най-добрият начин за решаването на проблемите около гласуването в чужбина е да се образува избирателен район – чужбина. В този 32ри МИР, българите в чужбина да могат да гласуват за кандидатски листи с имена на кандидати, КАКТО в България.

Защо никой не разглежда тази опция ? Партиите не виждат ли своя интерес ?

Публикувано Преди 52 минути от Другата България

Г- Стефанов, въпросните документи са публични и подписани през 2007 година, при присъединяването на България в ЕС.

Публикувано Преди 52 минути от Димчо Михалевски

Г-н Гавраилов, мислв, че представители на „Гласуване без граници“ бяха едни от експертите представили виждания във временната комисия. Аз обаче не робувам ,на тезата “ наши и вънпни експерти“. Аз като инженер се основавам на простата максима- „всяка работеща система или конструкция, трябва да има просто обяснение и да бъде ясна“.

Публикувано Преди 53 минути от Другата България

Г-н Михалевски, ГЕРБ направиха революционни промени с избирателния кодекс и доказаха, че са отворени към желанията и нагласите на имиграцията. Искаме да видим как ще гласувате вие и всички други парламентарни групи.

до Другата България
Нали не очаквате тълкувание на този член от мен тук и сега? Моля ви, изпратете писмо/мейл за исканото тълкувание и описани документите, до които искате достъп.

Публикувано Преди 54 минути от Андрей Ковачев

Считам, за съвсем нормално всички европейски граждани уседнали трайно в България да могат да бъдат избирани и за народни представители и за членове на Европейския парламент.
Както и гласуването да става по електронен път. С изборни апарати и най-малко за хората в чужбина от персоналния компютър. Възможности за гарантиране тайната на вота има достатъчно. Най-важните последици от въвеждането на ел. гласуване:
отпадат възможните манипулации от секционните комисии съставени от парламентатни партии. По-малките партии е нормално да нямат ресурс за наблюдатели насвякъде и от техните гласове се краде.
Всеки ще може да гласува където си е – няма нужда да се тъпчеш по автобуси и влакове да си ходиш в провинцията, няма нужда да отлагаш пътуването си по работа или на почивка.
Ще станат възможни сравнително евтини редовни допитвания до хората – особено щпо се отнася до контролиращите редовни референдуми.

Публикувано Преди 56 минути от Другата България

До българката от Мадрид: Правото да гласуваш, да избираш и да бъдеш избиран е най- силната и истинска връзка между имиграцията и родината. „Трябва да мислим като гласуваме, а не после да се оплакваме“

Публикувано Преди 57 минути от Димчо Михалевски

Само БСП ли ще следите как гласува? Другите не Ви ли интересуват?:)

Публикувано Преди 57 минути от Любомир Гаврилов, Франция

Г-н Михалевски, не сте получили гаранции, защото в България няма експерти по този въпрос. Аз се опитах да поканя вице-президента на scytl в Народното Събрание, но това беше отказано. Вие присиствахте ли на конференцията организирана от Гласуване без Граници във връзка с Интернет гласуването ? Предполагам, че не. Жалко. Кои са вашите ексепрти все пак ?

Публикувано Преди 57 минути от Другата България

Г-н Михалевски, ще следим внимателно как ще гласува БСП в парламента.

Публикувано Преди 58 минути от Другата България

Г-н Стефанов, чакаме Вашият отговор относно чл.65, ал.1 и тълкуванието на чл.8 от Лисабонския договор.Все документи, които имате във външно министерство.

Публикувано Преди 59 минути от Димчо Михалевски

До Другата България : ще направим необходимото!:)

Публикувано Преди 59 минути от bulgarka ot Madrid

Molja, pomislete parvo za tezata na Bulgaria, a sled tova se karajte za izborite!!!

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

за информация, всеки може да изтегли проекта за Изборен Кодекс към 27 юли тук
http://www.math.univ-toulouse.fr/~gavrilov/bg/Izboren_Kodeks_23_july_2010_1_.pdf

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Имаше няколко варианта на предложения.без да имам претенции, че съм специалист в облстта , все пак , като инженер не получих достатъчно гаранции за сигурността на вота. Затова без да отменяме тази опция се реши в изборния кодекс да има текстове регламентираши възможността да се ггласува електронно, като до следващите избори се изработи технологията и се приложи пилотно.

Публикувано Преди 1 час от bulgarka ot Madrid

Uvazaemi gospoda,
Bolka mi e, kogato zeta takiva novini:София /КРОСС/ Глад, насилие и смърт. Тази ужасяваща реалност в домовете за деца с умствени увреждания разкри проверка на прокуратурата и Българския хелзински комитет, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. За десет години 238 деца умират в тези социални институции. 31 от глад, 84 от обща отпадналост и занемаряване, 13 от лоша хигиена, 36 от пневмония, простуда или залежаване.

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-н Михалевски, прилагането на практика- БСП да гласува за премахването на чл.65 ал. 1. Благодарим Ви.

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

До Любомир Гаврилов, Франция

Добре, а вие как предлагате да се откриват секции? Дайте предложение.
______
както и в стария закон от времето на НДСВ : откриване на секция с 20 заявления !

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-н Гаврилов, влезнете в сайта на „Другата България“, който е drugatabulgaria.org, където има линк към проектоизбирателния кодекс, с който може да се запхознаете в детайли.

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Наистина мотивацията на българските граждани по света преминава през правото им и да бъдат избирани!

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

Г-н Гавраилов, абсолютно вярно : варианта, който ни беше предложен в момента на изразяване на цитираните от Вас думи, будеше много повече въпроси, отколкото даваше гаранции. Това разбира се не означава, че сме против електронното гласуване , като способ. Трябва да се изработи по начин, който да гарантира лесно гласуване, с повтарям „железни гаранции“ против фалшифициране и манипулиране на вота.
____
Г-н Михалевски, нямаме никакви разногласия тук. Разбира се, че трябва да се дадат гаранции. А вие изслушахте ли специалисти във временната комисия ? Кой експерт ви посъветва за интернет гласуването ?

Публикувано Преди 1 час от Росица Михайлов, Белгия

Г-н Михалевски, това което казахте звучи ужасно: “ под задължителния контрол на държавата и партиите“. Айде стига с този партиен контрол!!!

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

До колегите от Другата България : отлично, значи мислим по един и съши начин. Майсторлъкът е обаче и да го приложим на практика:)

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-н Гаврилов, електронното гласуван, във вида му, в който е залегнало в изборния кодекс, изключително ще облекчи гласоподавателите в чужбина и няма да има проблеми с изборните секции.

Публикувано Преди 1 час от Борис Танушев от Франция

Преди около 5 минути пуснах едно дълго мнение, но в бързината го изпратих преди да съм набрал името си. С настоящето го корегирам.

Публикувано Преди 1 час от Даниел Стефанов

До Любомир Гаврилов, Франция

Добре, а вие как предлагате да се откриват секции? Дайте предложение.

Публикувано Преди 1 час от Иванова, Москва

Абсолютно съм съгласна с г-н Русеборн от Стокхолм!!! Българите, където и да са по света трябва да могат да бъдат избирани в страната си!

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Трябва политическите партии да намерят сили и воля да приведат в съответствие Конституцията на Република България с изискванията на лисабонския договор. По отношение на гласуването извън посолствата отговорът е логичен : при положение, че ще въвеждаме електронното гласуване е нормално да има секции и извън посолствата и консулствата, но при ясни правила и под задължителния контрол на държавата и партиите.

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Уважаеми студенти, знаете, че най- големите ай-ти компании са в Скандинавия. Слава богу, скандинавците са се опазили и гласуват по електронен път.Уверевам ви, че ще се опазим от брокерите на гласове.

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

В момента може да се гласува и извън посолство, стига да има открита секция : така е, но трябват 100 заявления. Ще ви дам пример. На изборите за НС във Франция през 2009 бяха открити 6 секции, в Париж, Страсбург, Лил, Лион, Марсилия и Тулуза. Само в една от тези секции (Тулуза) бе достигната бройката от 100 заявления. Очаквам на изборите през 2010 да има секции единствено в Париж и Страсбург (дипломатически предсатвителства). Това са фактите. Изборният кодекс затруднява гласуването в чужбина, с изключение на Турция.

Публикувано Преди 1 час от Марин Русеборн/Стокхолм

Благодарен за шанса да взема участие в дискусуите! Моето мнение относно:

1. След приемането на страната ни в ЕС, чужди граждани могат да са кметове в България и дори български евродепутати. Подкрепяте ли чл.65.(1) от Конституцията „За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство“?

Категорично НЕ! Както всички родени в страната, у нас и в цел свет, личности, живеешти в друга страна член на ЕС, би требвало да имат основно право да участват в политическото управление на родната страна.

2. Трябва ли българските граждани, имащи и друго гражданство, да притежават правото да бъдат избирани за народни представители, както повелява Чл. 6 от Лисабонския Договор?

Категорично ДА. Мотив- Това би требвало да важи на тази основа че наши граждани в чужбина притежават опит в тамошно правно и икономическо законодателство което може да помогне изванредно много за политически подем тук.

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-н Михалевски, в никакъв случай не сме притеснени, напротив, електронното гласуване ще либерализира вота, ще повиши избирателната активност и най- вече ще изпълни изискванията от доклада на ОССЕ.

Публикувано Преди 1 час от студенти, Германия

До Другата България.
А сигурни ли сте, че ще се предпазим от фалшификации? Май ще се отвори работа за хакерите…

Публикувано Преди 1 час от Анонимен

Вече публикувах един текст като коментар. Но не знам дали тук не е точното му място, затова го предлагам отново:
Отговорът на първия въпрос за Интернет, е всъщност отговор за мястото на съвременните комуникации в гражданското общество – информираност, реактивност, обратна връзка, удобство предполагащо по-лесно включване, в случая, към избирателния процес.
На втория въпрос, отговорът е единствено да. И като изпълнение на изискванията на Лисабонския договор и като съпричастност към проблемите на България на тези, които са запазили българското си самосъзнание.
Член 65(1) от Конституцията трябва да отпадне. Но тъй като липсва политическа воля за промяна въобще на основния ни закон, който е избран с гласовете на тези, чиято основна грижа беше (и продължава да е) запазването на привилегиите си, може би е необходимо въпросът да бъде отнесен към съдебните инстанции на Европейския Съюз.
Дали българските граждани в чужбина могат да гласуват и извън посолствата и консулствата ни, зависи от отговора на въпроса за ролята на Интернет и в частност на електронното гласуване.
Допълнителен въпрос за здравните осигуровки – докога ще тегне заплахата за спиране на българската граница на хора редовно здравно осигурени в чужбина но не и в страната?
И последен въпрос – понеже съм баща на отнети деца от социалните служби във Франция, докога българската държава ще „блести“ с отсъствието си при защитата на интересите на сънародниците си зад граница? Двамата авери, министърът за българите в чужбина, по-известния с мощи, отколкото с помощи за емигрантите Божидар Димитров и „батко“ му, по съвместимост и мин. пред. на Републиката Бойко Борисов, защо и докога ще си правят оглушки, когато трябва да защитят пред „силните на деня“ каузата на българите в чужбина.

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Г-н Гавраилов, абсолютно вярно : варианта, който ни беше предложен в момента на изразяване на цитираните от Вас думи, будеше много повече въпроси, отколкото даваше гаранции. Това разбира се не означава, че сме против електронното гласуване , като способ. Трябва да се изработи по начин, който да гарантира лесно гласуване, с повтарям „железни гаранции“ против фалшифициране и манипулиране на вота.

Публикувано Преди 1 час от Даниел Стефанов

до Любомир Гаврилов, Франция

Преглеждал съм списъците със застъпници, които партиите представят в секциите зад граница. Истината е, че партиите с известни изключения не проявяват интерес. Дават се по 5-10 имена при огромен брой секции в чужбина.

Публикувано Преди 1 час от студенти, Германия

Кога ще бъде готов законът в крайна сметка? Изборите чукат на вратата?

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-н Миланов, с приемането на електронното грасуване ще бъде икономически по- изгодно за бюджета и физически по- ефищкасно за българите в чужбина.Няма да бъде необходимо разкриването на голям брой секции, тъй като ще можете да гласувате от собствения си компютър.

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Питане до всички участници в дискусията: Как виждате провеждането на легитимни избори при наличието на чл.65, който е в контраверсия на чл. 8 от лисабонския договор, по силата на който 8 млн. българи са с двойно гражданство.

Публикувано Преди 1 час от Даниел Стефанов

до Миланов, Холандия
В момента може да се гласува и извън посолство, стига да има открита секция.

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

Ще се премахне ли изискването да се гласува само в посолството?
– да, ще се премахне, но така, че само ДПС да се възползва. Благодарим на ГЕРБ за грижата.

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Уважаеми колеги от дискусията, не Ви ли притеснява , че може да има „сериозен подбор“ на партиите и коалициите за предстоящите избори?

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

отново ще цитирам моите „спекулации“. Уверете се сами
Мая Манолова(БСП) : Ние не възприемаме предложения вариант на електронно гласуване, защото той ще улесни контролирането на вота, който, както вече споменахме, е най-сериозният проблем на изборната ни система.
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=337&id=1786

Публикувано Преди 1 час от Миланов, Холандия

Ще се премахне ли изискването да се гласува само в посолството?

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

До г-жа Манолова : да знаете, че не сте права да се отнасяте с пренебрежение към българите в чужбина. Вие също имате електорат там.

Публикувано Преди 1 час от Даниел Стефанов

До Мишел Петрова, Хановер

И аз като вас съм живял в чужбина известно време и знам каква драма настъпва, когато дойдат избори. Секциите обикновено са на най-неуд9обните места, а и често трябва да се пътува. От друга страна е крайно време да кажем, че в някои случаи МВнР няма достатъчна подготовка да проведе из0бори в чужбина по най-добрия начин, така че да няма съмнение в крайния резултат. Затова един от изходите е сигурна система и цял процес за гласване по интернет. А задачата на МВнР е за следващите избори заедно с ЦИК да обучи достатъчно кадри, така че във всяка секция да има компетентен представител на държавата.

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Г-н гавраилов, аз не греша, по простата причина , че съм член на Временната комисия за изработване на Изборноя кодекс и знач какво е заявило в крайния му вариант БСП. В рамките на дискусията , разбира се ние сме длъжни да обсъдим и отбележим всички възможни неудачи и рискове. Така,че спекулациите с изкавания на моята колежка мая Манолова са неудачни.

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-жо Манолова, рестрикциите на чл.65 ал.1 бяха приети от вашето правителство през 91 година. Колко време трябва да ви чакаме, за да ги премахнете?България е вече в ЕС и трябва да следва европейските правила, като напр. чл17 от Европейската конвенция за гражданство, чл40 от Хартата за основните права на ЕС и най- вече чл.8 от Лисабонския договор- Европейската конституция.

Публикувано Преди 1 час от Мишел Петрова, Хановер

Техническите проблеми при гласуването наистинавинаги се превръщат в политически!!! Прав сте г-н Стефанов! Въпросът е как да не се допускат. Според мен още отсега трябва да започне подготовката за начина, по който ще се гласува в чужбина. Последният път беше ужасно!!!

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

настоящият изборен кодекс допълнително ограничава гласуването в чужбина, с изключение на Турция. Дали това се разбира от тези които са го писали ? Секции извън дипломатически представителства се откриват със 100 заявления, лични и писмени. Това е абсурдно изискване!

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-н Стефанов, няма такивва проблеми с двойното гражданство с европейски държави, признали го.Примери:Белгия, ако имате белгийско и второ друго гражданство това не Ви въдзпрепятства да сте член на белгийския парламент. 26 депутати от словашкия парламент са с двойно гражданство, повече от 8- в италианския, ен на брой -в полския и в почти всички посткомунистически държави.

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Освен електронното гласуване има и други важни дискусионни моменти в проектния вариант на изборния кодекс : 1. Защо се налага усложнено двуетапно регистриране на политическите субекти за изборите : първо партиите, после коалициите, като ЦИК придобива правомошия да решава ,коя партия да допусне и коя да не допусне до изборите. Сега това са правомощия на Главния прокурор и съда по силата на Закона за политическите партии;
Друг важен въпрос е защо да не избираме районните кметове и защо увеличаваме прага за брой население в населените места, които имат право да си избират кмет от 150 жители на 350 жители;
Защо отнемаме конституционното право на Президента да обжалва изборите?

Публикувано Преди 1 час от Мая Манолова

Мая Манолова, депутат от БСП
Притеснителни са също така и намеренията на управляващите да премахнат изборността и на районните кметове и на кметовете в малките населени места, като по този начин ще зачеркнат децентрализацията и това е и едно пълно неразбиране на хората, които живеят в малките села, защото за тях селският кмет е всичко и куриер, и пощальон, и електротехник , и медицинска сестра и човекът към който се обръщат по всякакви въпроси. Едно е те да са си го избрали , друго е той да бъде назначен от общинския кмет, много често той не живее и в самото село и неговите функции по този начин се обезмислят.
В Кодекса има и някои противоконституционни предложения като например обжалването на изборните резултати, самата идея да се отнеме на президента правомощието да обжалва някои видове избори е противоконституционно, защото такова право не дава самата Конституция.
Въпросът с двойното гражданство е конституционен въпрос за България и мисля, че тук промени трябва да се правят в някакъв етап, в който се промени това конституционно. За сега мисля, че достатъчно възможности имат гражданите на ЕС да избират и да бъдат избирани и в местни и в европейски избори.

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-н Гаврилов, простете й на г-жа Манолова, ако беше запозната подробно с електронното гласуване, щеше да й бъде ясно, че контролирането на вота е невъзможно, по начина, по който сме го предложили.

Публикувано Преди 1 час от Даниел Стефанов

Да, имате известно право. Такъв проблем съществува и в други европейски държави. Трябва да ви кажа, че Европейската комисия сега започва да мисли по всички проблеми на гласуването в Европа. Има ужасно много технически проблеми, които могат да се превърнат в политически, ако не се намери решение. Пример за това е участието на чужди граждани от държави членки на ЕС в избори на други държави, също членове на ЕС.

Публикувано Преди 1 час от Мая Манолова

Мая Манолова, депутат от БСП
Управляващите нямаха ясна визия за това какво и защо искат да променят в изборните правила и в крайна сметка направиха това, което правят всички, които са на власт, а именно да се опитат чрез промени в изборното законодателство да си осигурят служебно предимство. По плашещо е друго, че според мен, следваше всички промени да бъдат подчинени на една основна цел, а именно ограничаване на контролирането на вота и по-ефикасни мерки за борба срещу търговията с гласове, т.е. като основна задача осигуряване на един честен демократичен и прозрачен изборен процес, защото нека си признаем най-голямата язва на изборите в България е контролирането на вота и би следвало промените в изборното законодателство да са насочени именно в тази посока. Тревожно е също така и намерението на управляващите чрез промяна в изборните правила да ограничат участието на малки политически субекти и очевидно опасявайки се, че те могат да разсеят вот, който би бил създаден за ГЕРБ. Това се вижда и в новите правомощия на избирателните комисии, които имат право да отказват регистрация в случаите, в които партиите не представят доказателства за проведени заседания на висшите им органи и двустепенната регистрация на партии и коалиции и достатъчната ранната регистрация на партии и коалиции в местния вот. Това съпроводено с факта, че управляващите разполагат с цялата репресивна мощ на държавата и още от сега започнаха да я упражняват върху кметове, които не са от ГЕРБ води до предположението, че е много вероятно изборите да бъдат манипулирани и кандидатите и хората да бъдат натискани да упражнят вота си в интерес на партия ГЕРБ, а плашещо е предложението за въвеждането на електронно гласуване по начина, по който това се прави в кодекса, защото, ако досега търговците на гласове имаха неудобството да събират гласоподаватели, да им плащат в изборния ден ги водят до урните, да се притесняват дали те ще гласуват правилно, сега всички тези въпроси се решават чрез електронното гласуване, просто купувачите на гласове се снабдяват с уникалните идентификационните номера на гласоподавателя упражняват вота вместо тях, при това няколко дни преди изборния ден, за това и се шегувах, че е много възможно в някои общини кмета е ясен няколко дни преди изборите, ако достатъчно се разрасне търговията с гласове посредством електронното гласуване.

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

до Другата България : правилно казвате и ви поздравявам за внесеното искане. Нека депутатите се изправят пред своите отговорности.

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

цитирам Мая Манолова(БСП) : Ние не възприемаме предложения вариант на електронно гласуване, защото той ще улесни контролирането на вота, който, както вече споменахме, е най-сериозният проблем на изборната ни система.

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-т Гаврилов, промяната на чл. 65 е в правомощията на обикновено народно събрание и искрено се надяваме, че след като ГЕРБ е изпълнило обещанието си за електронно гласуване, ще направи и необходимото за премахването на чл.65, ал.1. Днес внесохме до всички парламентарни групи и до председателят на Народното събрание искане за незабавна отмяна на чл.65, ал.1, респ. на чл4 ал.1 от проекто избирателния кодекс. Ще следим отблизо, а направете това и вие, кой как ще гласува от партиите и депутатите.

Публикувано Преди 1 час от Мишел Петрова, Хановер

До г-н Даниел Стефанов
Г-н Стефанов, Ще бъдат ли услеснени българите в чужбина при гласуването. Знаете, че на последните избори имахме много проблеми. МВнР мисли ли по тези въпроси отсега?

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

Вие грешите г-н Димчо Михалевски, прочетете изказването (стенограма) на Мая Манолова, член на временната комисия. Това бе потвърдено в интервю по БТВ. Желаете ли линк ?

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г- Гаврилов, дайте пример

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

Грешите г-н Димитров, избирането на българи с двойно гражданство се забранява от Конституцията (член 26). То не може да се регламентира със закон. Вие отлично знаете, че няма конституционно мнозинство за тази цел.

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Напротив , г-н Гавраилов, БСП е твърдо за електронното гласуване. И затова ние предлагаме още на следващите избори да се приложи пилотно, за да бъде в състояние България да го прилага без ограничения още на следващите парламентарни избори.

Публикувано Преди 1 час от Другата България

Г-н Димитров, чл.26 от същата конституция равнопоставя правата на българите, а чл.65 ал.1 ги ограничава. Искаме Вашата намеса за уеднаквяване с европейските стандарти.

Публикувано Преди 1 час от Даниел Стефанов

+

Публикувано Преди 1 час от „Другата България“

Г-н Стефанов,съгласно чл.8 от Лисабонския договор, всички европейски граждани, в това число и българите имат двойно гражданство- едно национално и едно европейско. Това е в абсолятна колизия с чл. 65, алинея 1 от конституцията и чл. 4, ал. 1 от Изборния кодекс.Как ще се проведат изборите, ако всичките 8 млн. българи имат двойно гражданство по силата на международни документи?

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

Изборният кодекс в сегашния му вид е един фарс. Той обслужва интересите на партиите, не на гражданите. Да давам ли примери ?

Публикувано Преди 1 час от Божидар Димитров

Божидар Димитров, министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина:

Всички българи трябва да имат възможност да гласуват, независимо къде се намират те. Всеки, който носи българска лична карта, трябва да може да даде своя вот.
Българите в чужбина трябва да могат да гласуват освен в консулствата и посолствата, а и в други български учреждения.
При президентските избори ще гласуваме пробно по електронен път.
Дали българи с двойно гражданство ще могат да стават депутати в Народното събрание, това трябва да бъде променено със закон. А дали е необходимо ще решат парламентаристите, законовите постановки са в техните ръце.

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

според БСП/Евророма гласуването по Интернет ще доведе до фалшификации. Прилича на заплаха (от страна на Евророма).

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Госпожо Велева, аз мисля , че в голяма степен те вече са изработени с усилията на всички представители на парламентарните групи. Тази задача е много важна, защото конституционния ред следва да бъде гарантиран. Това е надпартийна задача. В дух на критичност и самокритичност ще кажа, че за съжаление проекта за изборен кодекс събира на едно място положителните практики в изборната технология , но не репава кардинални въпроса с гаранциите против купуването на гласове и манипулирането на вота.

Публикувано Преди 1 час от Popov, Berlin

Томалевски: От името на „Другата България” и живеещите по света българи благодарим на премиера Бойко Борисов и г-жа Искра Фидосова за въвеждането на електронното гласуване, залегнало в новия Избирателен кодекс.

КОГА Г-Н ТОМАЛЕВСКИ, КОГА

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

Прибързани благодарности, г-н Томалевски, дяволът е в детайлите. Инетернет гласуването ще бъде експериментирано в няколко секции, там където хората и без това могат да гласуват.

Напротив, пилотният проект е повод за по-нататъшно ограничаване на гласуването в чужбина.

Публикувано Преди 1 час от Томалевски

Г-жо Велема, 92% от естонските гласоподаватели гласуват по електронен път. да сте чували някога за корупция в Естония и Скандинавия? Уверявам Ви, че най- добрият начин да предотвратим корупцията е чрез електронното гласуване.

Публикувано Преди 1 час от Popov, Berlin

цитат: в началото ще бъде като тестово гласуване да се види къде има проблем
Да не стане като пробното преброяване от НСИ

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

Един факт : България е ЕДИНСТВЕНАТА европейска държава, която налага ограничение върху пасивното избирателно право на свои сънародници с двойно гражданство. Само по себе си, това е много сериозен повод за размисъл. Защо ?

Публикувано Преди 1 час от Божидар Томалевски, лидер

От името на „Другата България” и живеещите по света българи благодарим на премиера Бойко Борисов и г-жа Искра Фидосова за въвеждането на електронното гласуване, залегнало в новия Избирателен кодекс.

Публикувано Преди 1 час от Даниел Стефанов

Здравейте,

казвам се Даниел Стефанов и съм част от кабинета на министъра на външните работи Николай Младенов. Мога да отговарям на въпроси свързани с грасуването в чужбина.

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Електронното гласуване е много силен инструмент за широко участие в изборите. Необходими са ни „железни гаранции“, че няма да се злоупотребява с този способ на гласуване. Затова е нормално на предстоящите избори през 2011 година да има пилотен проект в тази посока.

Публикувано Преди 1 час от Любомир Гаврилов, Франция

Интернет гласуването се практикува в десетина европейски държави, на местни и други избори. Ако се спазят препоръките и стандартите наложени от Съвета на Европа през 2004 г. то по-скоро ще затрудни фалшифицирането на гласове.

Публикувано Преди 1 час от Илиана Иванова, евродепут

Илиана Иванова, евродепутат от ГЕРБ:
Здравейте на читателите на КРОСС,
Изразявам личното си мнение. Имаме волята и обещанието, което ГЕРБ даде още преди предишните избори да бъдат кодифицирани всички съществуващи разпръснати законови актове, които регулират изборното законодателство до момента да бъдат обединени заедно в един закон, който да гарантира сигурност и устойчивост на това законодателство, т.е. да няма промени в интерес на едни или други групи, да има един закон, който да бъде траен и устойчив във времето и да сигурност у гражданите. Така, че това е на първо място – обединяване на съществуващото до момента законодателство в един цял закон и това го свързвам с работата ни в Европейския парламент, не конкретно за изборното законодателство, но за други директиви и регламенти, при които това е тенденция. Ще дам пример с директивите за потребителските права, има до момента такива седем разпръснати, и тенденцията е да се укрупняват в един документ, това го правим и в момента в Европейския парламент, да създадем една единна директива за потребителите, която да регулира и всеки да знае, че като го интересува нещо по темата има един закон за да няма обърквания и различни интерпретации. А по отношение на основните акценти най-общо мога да кажа, че трябва да направим разграничение за какви видове избори говорим. Когато говорим за парламентарни, европейски избори, считам, че гражданите, които са и в чужбина би трябвало да имат право да гласуват и в посолствата и в мисиите, ако се наложи и в места извън тези, но при едно условие задължително да има представители на държавата, който да наблюдават процеса. По отношение на електронното гласуване мисля, че също съвсем не е лоша идея и би трябвало да го опитаме, предполагам, че в началото ще бъде като тестово гласуване да се види къде има проблем, да се види до колко би издържала електронната система от гледна точка на сигурността, но принципно мисля, че това е практика, която съществува по целия свят и е добра практика, разбира се при гарантиране на сигурността, да улесни процеса на гласуване.
Не искам да изпадам детайли относно член 65, колегите от българския парламент работят много усилено по изчистването на всички проблемни въпроси, по които все още има дискусия и не бих искала да коментирам.

Публикувано Преди 1 час от Велева, София

Г-н Михалевски, то хубави с постоянните правила, ама кога ще ги изработят? Изборите са на прага…

Публикувано Преди 1 час от Велева, София

Интернет гласуването много ще ни улесни. Но готова ли е ългария да се предпази от интернетмошениците. Та ние не можем да се оправи с купуването на гласове по циганските махали, та си представете какво ще стане в интернетпространството…

Публикувано Преди 1 час от Димчо Михалевски

Важно е да разполагаме с постоянни правила за избиране на представители в Европейския параламент, в Народното събрание, президент и вицепрезидент и местни органи на самоуправление. Още по-важно е тези правила да гарантират честни избори и широко участие на българските граждани.

Публикувано Преди 1 час от Попйорданов, Германия

Моят въпрос е следният: След като чужди граждани от ЕС могат да стават кметове или бългаски депутати, защо да не може да се избира за депутат в Народното събрание български гражданин с двойно гражданство?

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: