pressrelease

Прессъобщение

Фондация „Гласуване без граници“

bezgranici.org

23 юни 2010

Фондация „Гласуване без граници“ следи с подчертан интерес работата на Временната парламентарна комисия за изработване на изборен кодекс във връзка с гласуването на българските граждани временно или постоянно пребиваващи в чужбина.

В интервю пред агенция Фокус на 20 юни, съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Временната комисия г-жа Искра Фидосова, представя следните виждания за гласуването в чужбина :

– потвърждава се възможността на българите в чужбина да гласуват на парламентрани и президентски избори, включително в избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства при стриктно регламентиране на процедурите, гарантиращи честността на изборния процес

– обявява се намерението за стартиране на пилотен проект за гласуване по Интернет от чужбина

– подкрепя се принципно включването на българските граждани в чужбина в политическия живот на страната, вкл. тези, които имат и друго гражданство, което би наложило промяна на член 65 ал.1 от Конституцията, въвеждащ ограничения на пасивното избирателно право

Фондация „Гласуване без Граници“ отбелязва със задоволство, че комисията е взела предвид предложенията, които тя формулира в серия от статии, експертни доклади и становища внасяни в Народното събрание от ноември 2009 до момента и приветства тези промени, насочени към приобщаване на диаспората към политическия живот в страната и въвеждане на европейски стандарти в българския изборния процес.


В интервюто обаче не бе засегнат още един важен проблем, който „Гласуване без граници” поставя от месеци. Става дума за обособяването на избирателен район чужбина, в който българите зад граница да могат да гласуват за кандидатски листи, включително с преференциален вот, така както това правят българските избиратели в страната. По сега действащия Избирателен Закон  гласовете на българите в чужбина се преливат  към гласовете подадени в страната. Това обезмисля вота и обезкуражава българските граждани зад граница, от друга страна деформира вота на избирателите в страната. Оказва се, че над един милион българи в чужбина все още нямат свой представител в Народното Събрание и България остава единствената балканска държава без институционална връзка със своята диаспора.

Гласуване без Граници  предлага обособяването на избирателен район за българските граждани в чужбина да намери място в изборния кодекс. Това предложение среща подкрепата и на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров (интервю дадено на 10 юни за българския информационен сайт eurochicago.com).

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: