Проект на Временната Комисия за изработване на Изборен Закон

Временната Комисия за изработване на Изборен Закон в Народното Събрание разгледа следното предложение за „промени“ izboren_kodeks_04_may_2010

По същество, става дума за „имитация на дейност“ : копиране на отдавна компрометирани текстове от ЗИНП 2009 г

Нашите аргументи :

1) избирателната методика не е променена и е същата както на последните избори. Очевидно тя ще доведе до същите изборни абсурди. Броя на МИР за сега не е точно определен, изглежда че  се предвижда „окрупняване“ (защо и по какви критерии ?). Проблематичната „трета стъпка“ от предишната методика на ЦИК, водеща до изборни абсурди, е възпроизведена дословно в глава 11 член 11-9 и 11-10 Това е имитация на реформа!
2) Една от главните причини за изкривяването на изборния резултат и изборните абсурди е преливането на гласовете от чужбина, подробен анализ е даден тук. Според глава 11 член 11-2 (4). тази ситуация се запазва Според този член, мандати се разпределят единствено в България. Следователно, българите в чужбина не гласуват за кандиадтски листи. Не е ясно как ще се приложи в чужбина преференциалния вот, при положение че няма кандидатски листи. Избирателите в чужбина отново са дискриминирани, в нарушение на член 26 ot Конституцията.
3) Запазва се „имуществения ценз“ за участие в избори : 50 000 депозит за партия, 15 000 (20 средни заплати !)за инициативен комитет за независим кандидат. България отново е европейски шампион  ! Очевидно е, че тази мярка е насочена срещу „новите партии“  и срещу независимите кандидати.

Парите които партиите и независимите кандидати депозират се връщат ако партията или кандидата спечели 1% от гласовете. Прави впечатление обаче, огромната  асиметрия при третирането на партиите и независимите кандидати :
Пример.
Партия печели 2% и не влиза в Парламента, парите се връщат
Кандидат печели 20 000 гласа и влиза в парламента, парите не се връщат
Наистина 20 000 гласа са 0.5% от всички гласове.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: